112358

Існуюча ситуація.

Територію, що входить в межі проектування, умовно можна розділити на 3 частини: вулиця Адміральська (проїжджа частина та тротуари), площа Соборна, Флотський бульвар. Наразі вони функціонально розмежені, та виконують в основному транзитну функцію. Також існуючий проїзд до Інгульского спуску та вулиця Лягіна використовуються як автостоянки. Пішоходи з вулиці Соборна вимушені пересікати чотири смуги вулиці Адміральскої, щоб дістатися площі. Зелені насадження бульвару потребують санації, газони – відновлення.

Проектні пропозиціі.

Соборна площа – центр подій міста, місце, де перехрещується велика кількість сценаріїв поведінки містян та туристів, семантичних рядів часу та простору. Проектна концепція, що пропонується, вирішує ці виклики.

Автомобільна та велосипедна інфраструктура.

Проектними рішеннями передбачається звуження вулиці Адміральскої на протязі від вул.Соборна до вул.Лягіна до двох полос руху без передбачення можливості паркування автомобілів. На тротуарі, що збільшується, з боку площі влаштовується велодоріжка із двостороннім рухом велосипедистів. Для зручності з’єднання пішоходної зони вулиці Соборної та реконструйованої площі на перехресті вулиць Соборної та Адміральскої пропонується підняти рівень проїжджої частини на всьому перехресті на рівень тротуару. Таким саме чином підіймаються пішохідні переходи на перехресті вулиць Адміральскої та Лягіна. Частина Соборної вулиці, що веде до Інгульского спуску, та частина вул. Лягіна проміж вул. Адміральською та вул. Наберіжною закривається для проїзду автотранспорту, окрім спецтранспорту. Рівень проїжджої частини також треба підняти до рівня тротуару. Службова стоянка міськвиконкому влаштовується на вул.Набережної. Таким чином пішоходи отримують можливість безбар’єрного пересування між пішохідними зонами вул.Соборної та реконструйованою площею.

Планувальні рішення.

Принципова планувальна схема проектних рішень базується на з’єднанні регулярної структури планувальних осей, що прив’язана до системи квартальної забудови та пішохідних потоків, та введенням нової планувальної осі у формі спіралі, центром якої стає композиційний центр площі, і вздовж якої розгортаються ландшафні сценарії.

Перший сценарій – ландшафтна група «Старий мур», яка розташовується з того кута площі, що з’єднується із вулицею Соборною. Ця група виконує кілька функцій. По-перше, за рахунок  оздоблення продовжується семантичний ряд існуючих історичних підпорних стін, які закінчуються саме на краю площі та бульвару. По-друге, за рахунок підйому ландшафту створюється, з одного боку, локальний публічний простір, що завершує пішохідний променад вулицею Соборною, з іншого боку, піднятий газон є привабливим для зеленого відпочинку та стає своєрідною трибуною при проведенні масових закладів.

Цей мур прорізаний пішохідною доріжкою,  яка стилізовано повторює форму русла річки, яка є другим ландщафтним сценарієм. За рахунок того, що деякі ділянки «русла» мають підйом з боку перехрестя вул.Адміральскої та Лягіна, створюється другий локальний публічний простір, що орієнтований у бік міськой ради.

Далі рух спіралі підтримують гравійні доріжки, що проходять по газонах у частині бульвару. Як логічне завершення, центр спіралі фіксується «сухим» фонтаном, який є композиційним центром всієї площі.

В частині проекту, що стосується бульвару, пропонується перепланування пішохідних доріжок, які враховують всі необхідні напрямки руху. В частині, що прилягає до підпірної стіни, влаштовуються дитячий майданчик, спортивний майданчик, майданчик для активного відпочинку. Громадська вбиральня влаштовується у підземній частині, з урахуванням  доступу маломобільних груп населення.

Форма ліхтарів для освітлення основної частини площі була продиктована існуючими ліхтарями на нижньої частині бульвару, що, на нашу думку, є доцільним. Зона бульвару осітлюється парковими ліхтарями сучасного дизайну. Також розроблені лавки для відпочинку, які підкреслюють те чи інше архітектурне рішення. Усі функціональні зони забезпечені лавками у достатній кількості. В проекті передбачено певне різноманіття тротуарного покриття. Бетонні плити, гранітна плитка та бруківка, тротуарна бетонна плитка, гравійне покриття тощо в залежності від функціонального зонування. В зоні дитячого та спортивного майданчика покриття влаштовується травмобезпечним. Також на територіі проектування проводиться санація дерев та кущів, відновлюється газон із використанням стійких до витоптування сортів трав. Також влаштовуються квіткові клумби.

Центральна частина площі використовується для проведення масових закладів, концертів, ярмарок тощо. Орієнтовна кількість глядачів при проведенні концертів – 18-20 тис. людей. Взимку є можливість влаштувати як ковзанку, так і зимовий ярмарок навкруги міської ялинки.

Всі проектні рішення, за рахунок планування пішохідних, вело- та автомобільних потоків, парцеляції елементів ландшафту, зонуванню забезпечують, з одного боку, проникність простору, як візуальну, так і пішохідну, з іншого боку створюють значну кількість сценаріїв використання, завдяки чому практично вся територія площі та бульвару стає привабливою для щоденного використання.

 

Попередній кошторис

Розробка проектної документації

Архітектурно-конструктивна частина________________ 820 тис.грн.

Інженерні мережі__________________________________230 тис.грн.

Загалом__________________________________________1050 тис.грн.

 

Проведення робіт з благоустрою

Земляні роботи__________________________________________  1250 тис.грн.

Будівельні роботи(підпірні стіни, громадська вбиральня, інші)__ 4120 тис.грн.

Інженерні мережі________________________________________ 7260 тис.грн.

Влаштування газону із системою геомембрани_______________ 2030 тис.грн.

Відновлення газону______________________________________3820 тис.грн.

Влаштування квіткових клумб_____________________________680 тис.грн.

Влаштування тротуарного покриття усіх видів_______________14300 тис.грн.

Санація та висадка зелених насаджень______________________ 1310 тис.грн.

Влаштування «сухого» фонтану____________________________10200 тис.грн.

Освітлення (виготовлення, купівля, монтаж ліхтарів)__________ 6400 тис.грн.

Малі архітектурні форми(лавки, урни т.п.)___________________ 4200 тис.грн.

Оздоблення дитячого майданчика___________________________8300 тис.грн.

Оздоблення спортмайданчика______________________________2950 тис.грн.

Оздоблення майданчика для воркаута_______________________4400 тис.грн.

Загалом_________________________________________________71220 тис.грн.

112358_Panel

Конкурсні планшети у високій якості